Tekstit merkitty tagilla ‘ainesosat’


Mitä suihkusaippuat sisältävät?

Perjantai, 19.6.2009

Mitä pitääkään sisällään tavallinen marketista ostettava suihkusaippua, ekologiseksi itseään markkinoivan yrityksen suihkusaippua sekä ihan oikeasti luonnonmukaiseksi sertifioitu (EcoCert) suihkusaippua?

Vastuuvapauslauseke

En ole kemisti, enkä ole kovin hyvin perehtynyt muutenkaan kemianteollisuuteen. Käyttämäni termit ja suomennokset saattavat siis olla täysin vääriä. Tässä mainittujen tuotteiden kohdalla aineen käyttötarkoitus saattaa olla eri kuin mitä olen kirjoittanut, mutta koska en ole löytänyt valmistajien selvityksiä aineiden käyttötarkoituksista, on ollut pakko arvailla.

Olen kuitenkin yrittänyt tehdä mahdollisimman huolellista selvitystyötä ja mahdolliset virheet eivät ole tarkoituksellisia. Korjaukset otetaan erittäin mielellään vastaan. Aion myös itse tehdä jatkotutkimusta sellaisten ainesosien kohdalla, joiden käyttötarkoitus on minulle epäselvä.

Mutta itse asiaan…

Dove Beauty Care Shower Cream Oil

Sisältää neljänneksen kosteusvoidetta, mikä voi osaltaan vaikuttaa monimutkaiseen koostumukseen.

Aqua
Vesi.
Helianthus Annuus Seed Oil
Auringonkukansiemenöljyä. Uskoisin, että käytetään tässä kosteuttavana aineena.
Sodium Laureth Sulfate
Natriumlauryylieetterisulfaatti. Varsinainen pesuaine, saa aikaan pesuaineen vaahtoamisen. Voi ilmeisesti aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia oireita, mutta tätä ei voi juurikaan korvata millään.
Glycerin
Glyseroli. Kuuluu alkoholeihin. Wikipediassa sanotaan, että “Glyserolia käytetään esimerkiksi ihovoiteissa, hammastahnoissa ja tupakassa kosteutta sitovana aineena.”
Cocamidopropyl Betaine
Kookosöljystä saatavien rasvahappojen amidien ja trimetyyliglyseenin sekoitus. Käytetään tensidinä, eli pienentämään nesteen pintajännitettä, mikä tekee siitä helpommin levitettävää.
Lauric Acid
Dodekaanihappo. Tyydyttynyt rasvahappo, jota saadaan mm. kookosöljystä ja palmuöljystä. Sitä löytyy myös ihmisen ja lehmän maidosta. Sen avulla
saadaan rasva liukenemaan veteen.
Cocamide MEA
Cocamide monoethanolamine. Tuotetaan kookosöljyn rasvahapoista. Käytetään vaahtoa muodostavana aineena.
Parfum
Hajustetta. Voi sisältää käytännössä mitä vain.
Petrolatum
Vaseliinia. Yleinen glyserolin korvike (halvemmissa) kosteusvoiteissa. Myös vaseliinin tarkoitus on sitoa kosteutta.
Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Manteliöljyä. Käytetään kosteuttavana aineena.
Lanolin Alcohol
Lanoliini on villaeläinten (kuten lampaat) tuottamaa rasvaa, ja lanoliinialkoholi on sen johdannainen. Käytetään kosmetiikkatuotteissa sakeuttamaan koostumusta ja tekemään siitä kermaisempaa ja kiiltävämpää.(1
Isostearic Acid
Iso-oktadekaanihappo tai isosteariinihappo. Steariinihappo on rasvahappo, jota käytetään yleisesti kosmetiikkatuotteissa. Suihkusaippuassa sen todennäköisin käyttötarkoitus on toimia liukastavana ja/tai puhdistavana aineena.
Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
Guarkumi, 2-hydroksi-3-(trimetyyliammonio)propyylieetteri. Vesiliukoinen guarkumin johdannainen, jota käytetään yleisesti “hoitavana” aineena shampoissa (esim. kampaamista helpottamaan ). Sitä käytetään myös sakeuttavana aineena kosmetiikassa ja ruokatuotteissa, kuten kastikkeissa.
BHT
Butyloitu hydroksitolueeni, antioksidantti. Käytetään ruokateollisuudessa säilöntäaineena, tarkka käyttötarkoitus kosmetiikassa ei ole minulla tiedossa.
Citric Acid
Sitruunahappo. Käytetään saippuoissa kelatoimaan veden metalleja, jolloin vaahtoa muodostuu helpommin ja puhdistavat aineet toimivat paremmin.
Disodium EDTA
Dinatriumedetaatti. Sama käyttötarkoitus kuin sitruunahapolla.
Benzophenone-4
Sulisobentsoni. Suojaa ihoa ultraviolettisäteilyltä (miksi sitä on suihkusaippuassa?).
Sodium Benzoate
Natriumbentsoaatti. Säilöntäaine. (Joutuessaan tekemisiin
askorbiinihapon kanssa saattaa muodostaa bentseeniä, joka on karsinogeeni.)
Alpha-Isomethyl Ionone
Hajuste.(2, 3
Benzyl Salicylate
Bentsyylisalisylaatti. Mahdollisesti joko UV-säteilyä absorboiva aine tai hajusteiden liuotin.
Butylphenyl Methylpropional
2-(4-tert-butyylibentsyyli)propionaldehydi. Hajua tai makua peittävä aine. Olettaisin, että käytetään peittämään jonkin muun ainesosan ominaishajua.
Coumarin
Kumariini. Hajua tai makua peittävä aine. Käytetään myös rotanmyrkkynä, ei kuitenkaan ole ihmiselle myrkyllinen näin pienissä määrin.
Hexyl Cinnamal
Hajuste.
Limonene
Eräs hiilivety. Haisee voimakkaasti appelsiinille, jonka takia sitä käytetään hajusteena kosmetiikkatuotteissa.
Linalool
Linaloli. Käytetään kosmetiikkateollisuudessa hajusteena. Voidaan käyttää myös mm. hyönteismyrkkynä.
CI 16255
Väriaine.
CI 42053
Väriaine.

Body Shop Almond Shower Gel

Aqua
Vesi.
Sodium Laureth Sulfate
ks. edellä. (tarkoitan tällä nyt ja jatkossa edellistä tuotetta)
Glycerin
ks. edellä.
Cocamidopropyl Betaine
ks. edellä.
Cocamide DEA
Cocamide diethanolamine. Vastaava kuin Cocamide MEA (ks. edellä), mutta tuotetaan yhdistämällä kookosrasvoja eri aineeseen kuin MEA:ssa.
Coco-Glucoside
ks. edellä.
PEG-40 Hydrogenated Castor Oil
Hydrattu risiiniöljy. Käytetään lähinnä liukasteena sekä pintakäsittelyaineena.(4 En ole aivan varma mihin tätä tarvitaan suihkusaippuassa.
Phenoxyethanol
2-fenoksietanoli. Liuotin, jolla on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Kemianteollisuus käyttää sitä moneen tarkoitukseen. Luulen, että tässä sen tarkoitus on poistaa likaa iholta.
Parfum
Hajuste.
Sodium Benzoate
ks. edellä.
Citric Acid
ks. edellä.
Hexyl Cinnamal
Hajuste.
Linalool
ks. edellä.
Benzephenone-4
ks. edellä.
Prunus Amygdalus Dulcis Extract
ks. edellä.
Butylphenyl Methylpropional
ks. edellä.
Disodium EDTA
ks. edellä.
Limonene
ks. edellä.
Coumarin
ks. edellä.
CI 15985
Väriaine (auringonlaskun keltainen).
CI 17200
Väriaine.
CI 42053
Väriaine.

Urtekram Aloe Vera Shower Gel

Aqua
Vesi.
Aloe Barbadensis Gel
Aloe Vera -geeliä. Käyttötarkoitus tuntematon.
Cocamidopropyl Betaine
Ks. edellä.
Sodium Coco-sulfate
Oletan, että tämän suomenkielinen nimi on natriumkookossulfaatti. Sen alkuperä on kookospähkinät ja sitä käytetään puhdistavana aineena, kuten natriumlauryylieetterisulfaattia, mutta on ilmeisesti turvallisempi ja luonnonmukaisempi vaihtoehto.(5
Glycerin
Ks. edellä.
Coco Glucoside
Glukosidi on glukoosista johdettu glykosidi. En ymmärrä mitä tämä aine tarkkaan ottaen on (veikkaan, että kookossokerin (jos sellaista on) johdannainen), mutta sitä käytetään vaahtoavana aineena.
Citric Acid
Ks. edellä.
Melissa Officinalis Extract
Sitruunamelissauute. Käytetään tässä hajusteena.
Mentha Piperita Extract
Piparminttu-uute. Käytetään tässä hajusteena.
Citrus Aurantium Dulcis Oil
Appelsiinista tai sen kuoresta uutettua öljyä. Käytetään tässä hajusteena.
Geraniol
Kasveissa esiintyvä yhdiste. Käytetään sekä hajusteena että “ihoa piristävänä aineena”.
Linalool
Ks. edellä.
Limonene
Ks. edellä.

Lähteet

Olen käyttänyt tiedonhankintaan pääasiassa englannin- ja suomenkielistä Wikipediaa, sekä ainesosien nimien suomentamiseen Euroopan komission INCI-listaa. Olen käyttänyt INCI-listaa myös joidenkin ainesosien käyttötarkoitusta selvittäessä.

Tiettyjen ainesosien kohdalla lähteinä olen käyttänyt myös seuraavia www-sivuja:

1. http://en.mimi.hu/beauty/lanolin_alcohol.html
2. http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=700295
3. http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient_details.php?ingredient_id=1788
4. http://www.realself.com/ingredient/peg-40-hydrogenated-castor-oil
5. http://www.mnn.com/lifestyle/health/stories/safe-shampoo