<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0"
	xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/"
	xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/"
	xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/"
	xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom"
	xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/"
	xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/"
	>

<channel>
	<title>Vastuullisempia Valintoja &#187; INCI</title>
	<atom:link href="http://vastuullisempia.valintoja.net/tag/inci/feed/" rel="self" type="application/rss+xml" />
	<link>http://vastuullisempia.valintoja.net</link>
	<description>eli tarina kuluttajasta, joka halusi muuttua paremmaksi ihmiseksi</description>
	<lastBuildDate>Tue, 17 Aug 2010 05:44:40 +0000</lastBuildDate>
	<generator>http://wordpress.org/?v=2.9.1</generator>
	<language>en</language>
	<sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
	<sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
			<item>
		<title>Mitä suihkusaippuat sisältävät?</title>
		<link>http://vastuullisempia.valintoja.net/2009/06/19/mita-suihkusaippuat-sisaltavat/</link>
		<comments>http://vastuullisempia.valintoja.net/2009/06/19/mita-suihkusaippuat-sisaltavat/#comments</comments>
		<pubDate>Fri, 19 Jun 2009 12:57:46 +0000</pubDate>
		<dc:creator>Juha</dc:creator>
				<category><![CDATA[Juha tutkii]]></category>
		<category><![CDATA[ainesosat]]></category>
		<category><![CDATA[Body Shop]]></category>
		<category><![CDATA[Dove]]></category>
		<category><![CDATA[INCI]]></category>
		<category><![CDATA[suihkusaippua]]></category>
		<category><![CDATA[Urtekram]]></category>

		<guid isPermaLink="false">http://vastuullisempia.valintoja.net/?p=186</guid>
		<description><![CDATA[Mitä pitääkään sisällään tavallinen marketista ostettava suihkusaippua, ekologiseksi itseään markkinoivan yrityksen suihkusaippua sekä ihan oikeasti luonnonmukaiseksi sertifioitu (EcoCert) suihkusaippua?
Vastuuvapauslauseke
En ole kemisti, enkä ole kovin hyvin perehtynyt muutenkaan kemianteollisuuteen. Käyttämäni termit ja suomennokset saattavat siis olla täysin vääriä. Tässä mainittujen tuotteiden kohdalla aineen käyttötarkoitus saattaa olla eri kuin mitä olen kirjoittanut, mutta koska en ole löytänyt [...]]]></description>
			<content:encoded><![CDATA[<p>Mitä pitääkään sisällään tavallinen marketista ostettava suihkusaippua, ekologiseksi itseään markkinoivan yrityksen suihkusaippua sekä ihan oikeasti luonnonmukaiseksi sertifioitu (EcoCert) suihkusaippua?</p>
<h2>Vastuuvapauslauseke</h2>
<p>En ole kemisti, enkä ole kovin hyvin perehtynyt muutenkaan kemianteollisuuteen. Käyttämäni termit ja suomennokset saattavat siis olla täysin vääriä. Tässä mainittujen tuotteiden kohdalla aineen käyttötarkoitus saattaa olla eri kuin mitä olen kirjoittanut, mutta koska en ole löytänyt valmistajien selvityksiä aineiden käyttötarkoituksista, on ollut pakko arvailla.</p>
<p>Olen kuitenkin yrittänyt tehdä mahdollisimman huolellista selvitystyötä ja mahdolliset virheet eivät ole tarkoituksellisia. Korjaukset otetaan erittäin mielellään vastaan. Aion myös itse tehdä jatkotutkimusta sellaisten ainesosien kohdalla, joiden käyttötarkoitus on minulle epäselvä.</p>
<p>Mutta itse asiaan&#8230;</p>
<h2>Dove Beauty Care Shower Cream Oil</h2>
<p>Sisältää neljänneksen kosteusvoidetta, mikä voi osaltaan vaikuttaa monimutkaiseen koostumukseen.</p>
<dl>
<dt>Aqua</dt>
<dd>Vesi.</dd>
<dt>Helianthus Annuus Seed Oil</dt>
<dd>Auringonkukansiemenöljyä. Uskoisin, että käytetään tässä kosteuttavana aineena.</dd>
<dt>Sodium Laureth Sulfate</dt>
<dd>Natriumlauryylieetterisulfaatti. Varsinainen pesuaine, saa aikaan pesuaineen vaahtoamisen. Voi ilmeisesti aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia oireita, mutta tätä ei voi juurikaan korvata millään.</dd>
<dt>Glycerin</dt>
<dd>Glyseroli. Kuuluu alkoholeihin. Wikipediassa sanotaan, että &#8220;Glyserolia käytetään esimerkiksi ihovoiteissa, hammastahnoissa ja tupakassa kosteutta sitovana aineena.&#8221;</dd>
<dt>Cocamidopropyl Betaine</dt>
<dd>Kookosöljystä saatavien rasvahappojen amidien ja trimetyyliglyseenin sekoitus. Käytetään tensidinä, eli pienentämään nesteen pintajännitettä, mikä tekee siitä helpommin levitettävää.</dd>
<dt>Lauric Acid</dt>
<dd>Dodekaanihappo. Tyydyttynyt rasvahappo, jota saadaan mm. kookosöljystä ja palmuöljystä. Sitä löytyy myös ihmisen ja lehmän maidosta. Sen avulla<br />
saadaan rasva liukenemaan veteen.</dd>
<dt>Cocamide MEA</dt>
<dd>Cocamide monoethanolamine. Tuotetaan kookosöljyn rasvahapoista. Käytetään vaahtoa muodostavana aineena. </dd>
<dt>Parfum</dt>
<dd>Hajustetta. Voi sisältää käytännössä mitä vain.</dd>
<dt>Petrolatum</dt>
<dd>Vaseliinia. Yleinen glyserolin korvike (halvemmissa) kosteusvoiteissa. Myös vaseliinin tarkoitus on sitoa kosteutta.</dd>
<dt>Prunus Amygdalus Dulcis Oil</dt>
<dd>Manteliöljyä. Käytetään kosteuttavana aineena.</dd>
<dt>Lanolin Alcohol</dt>
<dd>Lanoliini on villaeläinten (kuten lampaat) tuottamaa rasvaa, ja lanoliinialkoholi on sen johdannainen. Käytetään kosmetiikkatuotteissa sakeuttamaan koostumusta ja tekemään siitä kermaisempaa ja kiiltävämpää.<sup>(1</sup> </dd>
<dt>Isostearic Acid</dt>
<dd>Iso-oktadekaanihappo tai isosteariinihappo. Steariinihappo on rasvahappo, jota käytetään yleisesti kosmetiikkatuotteissa. Suihkusaippuassa sen todennäköisin käyttötarkoitus on toimia liukastavana ja/tai puhdistavana aineena.</dd>
<dt>Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride</dt>
<dd>Guarkumi, 2-hydroksi-3-(trimetyyliammonio)propyylieetteri. Vesiliukoinen guarkumin johdannainen, jota käytetään yleisesti &#8220;hoitavana&#8221; aineena shampoissa (esim. kampaamista helpottamaan ). Sitä käytetään myös sakeuttavana aineena kosmetiikassa ja ruokatuotteissa, kuten kastikkeissa.</dd>
<dt>BHT</dt>
<dd>Butyloitu hydroksitolueeni, antioksidantti. Käytetään ruokateollisuudessa säilöntäaineena, tarkka käyttötarkoitus kosmetiikassa ei ole minulla tiedossa.</dd>
<dt>Citric Acid</dt>
<dd>Sitruunahappo. Käytetään saippuoissa kelatoimaan veden metalleja, jolloin vaahtoa muodostuu helpommin ja puhdistavat aineet toimivat paremmin.</dd>
<dt>Disodium EDTA</dt>
<dd>Dinatriumedetaatti. Sama käyttötarkoitus kuin sitruunahapolla.</dd>
<dt>Benzophenone-4</dt>
<dd>Sulisobentsoni. Suojaa ihoa ultraviolettisäteilyltä (miksi sitä on suihkusaippuassa?).</dd>
<dt>Sodium Benzoate</dt>
<dd>Natriumbentsoaatti. Säilöntäaine. (Joutuessaan tekemisiin<br />
askorbiinihapon kanssa saattaa muodostaa bentseeniä, joka on karsinogeeni.)</dd>
<dt>Alpha-Isomethyl Ionone</dt>
<dd>Hajuste.<sup>(2, 3</sup> </dd>
<dt>Benzyl Salicylate</dt>
<dd>Bentsyylisalisylaatti. Mahdollisesti joko UV-säteilyä absorboiva aine tai hajusteiden liuotin.</dd>
<dt>Butylphenyl Methylpropional</dt>
<dd>2-(4-tert-butyylibentsyyli)propionaldehydi. Hajua tai makua peittävä aine. Olettaisin, että käytetään peittämään jonkin muun ainesosan ominaishajua.</dd>
<dt>Coumarin</dt>
<dd>Kumariini. Hajua tai makua peittävä aine. Käytetään myös rotanmyrkkynä, ei kuitenkaan ole ihmiselle myrkyllinen näin pienissä määrin.</dd>
<dt>Hexyl Cinnamal</dt>
<dd>Hajuste.</dd>
<dt>Limonene</dt>
<dd>Eräs hiilivety. Haisee voimakkaasti appelsiinille, jonka takia sitä käytetään hajusteena kosmetiikkatuotteissa.</dd>
<dt>Linalool</dt>
<dd>Linaloli. Käytetään kosmetiikkateollisuudessa hajusteena. Voidaan käyttää myös mm. hyönteismyrkkynä.</dd>
<dt>CI 16255</dt>
<dd>Väriaine.</dd>
<dt>CI 42053</dt>
<dd>Väriaine.</dd>
</dl>
<h2>Body Shop Almond Shower Gel</h2>
<dl>
<dt>Aqua</dt>
<dd>Vesi.</dd>
<dt>Sodium Laureth Sulfate</dt>
<dd>ks. edellä. (tarkoitan tällä nyt ja jatkossa edellistä tuotetta) </dd>
<dt>Glycerin</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Cocamidopropyl Betaine</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Cocamide DEA</dt>
<dd>Cocamide diethanolamine. Vastaava kuin Cocamide MEA (ks. edellä), mutta tuotetaan yhdistämällä kookosrasvoja eri aineeseen kuin MEA:ssa.</dd>
<dt>Coco-Glucoside</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>PEG-40 Hydrogenated Castor Oil</dt>
<dd>Hydrattu risiiniöljy. Käytetään lähinnä liukasteena sekä pintakäsittelyaineena.<sup>(4</sup> En ole aivan varma mihin tätä tarvitaan suihkusaippuassa.</dd>
<dt>Phenoxyethanol</dt>
<dd>2-fenoksietanoli. Liuotin, jolla on myös antibakteerisia ominaisuuksia. Kemianteollisuus käyttää sitä moneen tarkoitukseen. Luulen, että tässä sen tarkoitus on poistaa likaa iholta.</dd>
<dt>Parfum</dt>
<dd>Hajuste.</dd>
<dt>Sodium Benzoate</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Citric Acid</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Hexyl Cinnamal</dt>
<dd>Hajuste.</dd>
<dt>Linalool</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Benzephenone-4</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Prunus Amygdalus Dulcis Extract</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Butylphenyl Methylpropional</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Disodium EDTA</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Limonene</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>Coumarin</dt>
<dd>ks. edellä.</dd>
<dt>CI 15985</dt>
<dd>Väriaine (auringonlaskun keltainen).</dd>
<dt>CI 17200</dt>
<dd>Väriaine.</dd>
<dt>CI 42053</dt>
<dd>Väriaine.</dd>
</dl>
<h2>Urtekram Aloe Vera Shower Gel</h2>
<dl>
<dt>Aqua</dt>
<dd>Vesi.</dd>
<dt>Aloe Barbadensis Gel</dt>
<dd>Aloe Vera -geeliä. Käyttötarkoitus tuntematon.</dd>
<dt>Cocamidopropyl Betaine</dt>
<dd>Ks. edellä.</dd>
<dt>Sodium Coco-sulfate</dt>
<dd>Oletan, että tämän suomenkielinen nimi on natriumkookossulfaatti. Sen alkuperä on kookospähkinät ja sitä käytetään puhdistavana aineena, kuten natriumlauryylieetterisulfaattia, mutta on ilmeisesti turvallisempi ja luonnonmukaisempi vaihtoehto.<sup>(5</sup> </dd>
<dt>Glycerin</dt>
<dd>Ks. edellä.</dd>
<dt>Coco Glucoside</dt>
<dd>Glukosidi on glukoosista johdettu glykosidi. En ymmärrä mitä tämä aine tarkkaan ottaen on (veikkaan, että kookossokerin (jos sellaista on) johdannainen), mutta sitä käytetään vaahtoavana aineena.</dd>
<dt>Citric Acid</dt>
<dd>Ks. edellä.</dd>
<dt>Melissa Officinalis Extract</dt>
<dd>Sitruunamelissauute. Käytetään tässä hajusteena.</dd>
<dt>Mentha Piperita Extract</dt>
<dd>Piparminttu-uute. Käytetään tässä hajusteena.</dd>
<dt>Citrus Aurantium Dulcis Oil</dt>
<dd>Appelsiinista tai sen kuoresta uutettua öljyä. Käytetään tässä hajusteena.</dd>
<dt>Geraniol</dt>
<dd>Kasveissa esiintyvä yhdiste. Käytetään sekä hajusteena että &#8220;ihoa piristävänä aineena&#8221;.</dd>
<dt>Linalool</dt>
<dd>Ks. edellä.</dd>
<dt>Limonene</dt>
<dd>Ks. edellä.</dd>
</dl>
<h2>Lähteet</h2>
<p>Olen käyttänyt tiedonhankintaan pääasiassa englannin- ja suomenkielistä Wikipediaa, sekä ainesosien nimien suomentamiseen <a href="http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32006D0257:FI:HTML">Euroopan komission INCI-listaa</a>. Olen käyttänyt INCI-listaa myös joidenkin ainesosien käyttötarkoitusta selvittäessä.</p>
<p>Tiettyjen ainesosien kohdalla lähteinä olen käyttänyt myös seuraavia www-sivuja:</p>
<p>1. <a href="http://en.mimi.hu/beauty/lanolin_alcohol.html">http://en.mimi.hu/beauty/lanolin_alcohol.html</a><br />
2. <a href="http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=700295">http://www.cosmeticsdatabase.com/ingredient.php?ingred06=700295</a><br />
3. <a href="http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient_details.php?ingredient_id=1788">http://www.cosmeticsinfo.org/ingredient_details.php?ingredient_id=1788</a><br />
4. <a href="http://www.realself.com/ingredient/peg-40-hydrogenated-castor-oil">http://www.realself.com/ingredient/peg-40-hydrogenated-castor-oil</a><br />
5. <a href="http://www.mnn.com/lifestyle/health/stories/safe-shampoo">http://www.mnn.com/lifestyle/health/stories/safe-shampoo</a></p>
]]></content:encoded>
			<wfw:commentRss>http://vastuullisempia.valintoja.net/2009/06/19/mita-suihkusaippuat-sisaltavat/feed/</wfw:commentRss>
		<slash:comments>4</slash:comments>
		</item>
	</channel>
</rss>
